Slik er det i Bamako, der jeg bodde et halvt år:

Jeg kom til Mali i Ramadan i desember 1999. Første natten lå jeg med vinduet på gløtt. Alle lyder var eksotiske og fremmede. Jeg lå under myggnettingen og fikk absolutt ikke sove sammenhengende, både fordi jeg syntes at alt var fryktelig spennende og fordi jeg ble vekket med jevne mellomrom av en mann som gikk gjennom gatene og sang en vakker arabisk melodi. Det var vekteren som kalte til bønn midt på natten. I en slags halvvåken drømmetilstand virket det som om jeg var kommet tusen år tilbake i tid. Muslimene i Mali tar fastetiden på alvor. Dagen etter jeg ankom Bamako – verdens største landsby, skulle jeg reise alene en 12 timers togtur ut til bushen der alle de andre ansatte i daværende Santalmisjonen var samlet , inkludert min kjæreste Johan Edvard, som var administrator for Santalmisjonen i Mali det året. Siden Mali er at av verdens varmeste land, bunkret jeg opp med flere store flasker vann, vel vitende om at en togtur som skal ta 12 timer i Mali, godt kan ta et døgn eller mer. En av de lokale medarbeiderne fulgte meg til den fargerrike og overfylte togstasjonen, og fikk loset meg inn til en plass . Han instruerte damen ved siden av meg til å kjøpe mat til meg på en stasjon langs veien, siden jeg ikke kunne snakke Bambara og var temmelig rusten i fransk. Med høner som verpet egg under setet, bananblader i hylla over meg og en jevn sky av støv som kom inn gjennom det åpne vinduet ettersom toget kjørte gjennom Sahel-landskapet – var alle sansene mine veldig lykkelige og jeg var klar for dette eventyret. Jeg skulle tilbringe et halvt år i dette et av verdens fattiste, men mest fargerike land. Det gikk ned mengder av vann i temperatur som var godt over midten av 30 tallet, og jeg undret meg over at ingen andre drakk vann. Derimot sendte de store spyttklyser ut de åpne togvinduene og de så langt, men ikke uvennlig på meg når jeg nøt det friske vannet. De store spyttklysene gikk forresten ikke alltid ut av vinduet, men traff vinduet og seg som lange seige bobler ned til en rand på karmen. Lækkert. Senere forsto jeg at det ikke var lov å svelge sitt eget spytt. Det var fastetid. Ikke mat og ikke vann så lenge sola var oppe. Det var hardcore. Den gamle damen ved siden av meg, sendte meg et tannløst smil og spyttet på vinduet som en sjømann i motvind. Da hun i tillegg ved en stasjon kom med en vaskebalje full av ris med et digert fiskehode oppå som helt sikkert blunket til meg, var matlysten komplett…..fløyet et annet sted. Den ble til glede for en fattig familie med mange barn som satt i gangen utenfor toalettet.

Vi er nå inne i fastetiden i kirkeåret. Her til lands det ingen regler eller forventninger om å leve strengt og avholdende fra noe, og jeg synes det er fint å ikke ha dette sosiale, religiøse og kulturelle presset. Det er allikevel fint å kunne faste fra noe i denne tiden. Da jeg spurte barna om hva vi kunne avstå fra i fastetiden, svarte de meg: Vi kan faste fra TV’n i ukedagene, bare se litt i helgene. Det synes jeg var en god ide, så det gjør vi her hjemme. I tillegg skal vi ha en skjermfri uke (alle typer skjermer) fra neste fredag og en uke framover. Johan Edvard kan bruke Mac’en på jobben i arbeidstiden, og jeg kan oppdatere bloggen en time mens barna er på skolen. Ellers helt skjermfritt. Det er Familie og Medier som har tatt initiativ til dette, og på deres nettsider kan du melde deg på, så får du tips på aktiviteter og ting du kan gjøre uten skjermtid! http://www.fom.no/skjermfri